04.08.2010 Δελτία Τύπου

Απάντηση της ΠΕΙΒ στο δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα”

Μετά από επιστολή του προέδρου της ΠΕΒ (Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων) Κου Μάνου Παπαδάκη προς τον Υπουργό Υγείας Κο Δ. Αβραμόπουλο, δημοσιεύτηκε ένα ρεπορτάζ στην εφημερίδα «το Βήμα», σύμφωνα με το οποίο οι Ιατροί Βιοπαθολόγοι χρεώνουν τις εξετάσεις που διενεργούν για λογαριασμό του Δημοσίου σε ληστρικές τιμές. Η απάντησή της ΠΕΙΒ είναι η παρακάτω.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ

Βασ. Σοφίας77 Αθήνα 11521

Αθήνα 20-05-2009

Προς την Εφημερίδα «Το Βήμα»

Κύριε Διευθυντά,

Στην έγκριτη εφημερίδα σας, στο φύλο της 20-05-2009 και στη σελίδα Α7, δημοσιεύθηκε άρθρο της κ. Ιωάννας Σουφλέρη υπό τον τίτλο «Πληρώνουμε χρυσάφι ιατρικές εξετάσεις». Θεωρούμε το άρθρο, λίαν επιεικώς, ως συκοφαντικό και επιφυλασσόμαστε για τη νομική αντιμετώπισή του.

Ας αρχίσουμε από το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, που αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών, άρα και των ιατρών βιοπαθολόγων. Η άσκηση του δικαιώματος αυτού, ασφαλώς εμπεριέχει και την έννοια της συνεργασίας για την προμήθεια εξοπλισμού υψηλής ποιότητας και την πραγματοποίηση οικονομιών κλίμακας, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλους τους συνεταιρισμένους πολίτες αυτής της χώρας, σε διαφορετικούς τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας, χωρίς ποτέ να τολμήσει κανείς να τους αποκαλέσει cartel. Προφανώς, εδώ, οι λέξεις χάνουν το νόημά τους.

Σε ό,τι αφορά το επιστημονικό πεδίο της Βιοπαθολογίας: Οι γιατροί βιοπαθολόγοι, μετά την εξαετή φοίτησή τους σε Ιατρική Σχολή, ειδικεύονται επί 5 έτη σε νοσηλευτήριο του ΕΣΥ. Κατά την διάρκεια της ειδίκευσης, εκπαιδεύονται στην Παθολογία (12 μήνες), στη Βακτηριολογία (18 μήνες), στην Ιατρική Βιοχημεία (12 μήνες), στην Εργαστηριακή Αιματολογία και Αιμοδοσία (12 μήνες) και στην Εργαστηριακή Ανοσολογία (6 μήνες), όπως ακριβώς οι Ισπανοί, Ιταλοί, Γάλλοι, Πορτογάλοι και οι λοιποί Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους. Κατά την διάρκεια των σπουδών τους, οι γιατροί βιοπαθολόγοι μαθαίνουν την Ιατρική επιστήμη, την Φυσιολογία του ανθρώπου, την Παθολογική Φυσιολογία, την Ανατομική, την Βιοχημεία του ανθρώπου, Φαρμακολογία, Ιστολογία, Χειρουργική, Παθολογία, Παιδιατρική, Γυναικολογία, και λοιπά μαθήματα της Ιατρικής. Κατά την ειδίκευσή τους, μαθαίνουν, εκτός από τις τεχνικές ανάλυσης στην πράξη, τη θεωρία του εργαστηρίου και την προετοιμασία του ασθενούς για τις εξετάσεις, την λήψη του απαραίτητου ιστορικού και την αξιολόγηση του αποτελέσματος σε συνδυασμό με το σύμπτωμα και την νόσο. Τέλος, μαθαίνουν τη διαχείριση του εργαστηρίου.

Έτσι, οι γιατροί γνωρίζουν ότι ο χώρος όπου στεγάζεται ένα εργαστήριο πρέπει να είναι ειδικών προδιαγραφών και, εφόσον είναι ενοικιαζόμενος, υψηλού ενοικίου που κατά μέσον όρο ανέρχεται στο ποσόν των 1.200 ευρώ τουλάχιστον. Εκτός αυτού, χρειάζονται εξοπλισμό, μηχανήματα, ευπρεπή επίπλωση, που έχουν κόστος απόσβεσης και χρειάζονται τακτική ανανέωση. Θέλετε να υπολογίσουμε για τις αποσβέσεις μηνιαίο κόστος 100 ευρώ; Επιπλέον, το εργαστήριο, για να λειτουργήσει, χρειάζεται αναλώσιμα, σύριγγες, σωληνάρια αιμοληψίας και αναλύσεων, βαμβάκι, οινόπνευμα, στειλεούς, βελόνες, ρύγχη πιπετών και καμιά πενηνταριά άλλα είδη εργαστηρίου. Σ’ αυτά, ας προσθέσουμε τη γραφική ύλη, διάφορα έντυπα, κάρτες, επισκεπτήρια, απορρυπαντικά, γενικής χρήσεως αντιδραστήρια όπως χλωριούχο νάτριο, μεθανόλη, ΝαΟΗ, ΚΟΗ, κ.α. Για ένα εργαστήριο που υποδέχεται περί τους 15 ασθενείς ημερησίως, η μηνιαία δαπάνη ανέρχεται στις 2.000 ευρώ. Μισθός παρασκευάστριας μικτά 1.300 ευρώ, μισθός καθαρίστριας μικτά 1.000 ευρώ, φως, νερό, τηλέφωνο μηνιαίως 1.100 ευρώ, ασφάλιση κτηρίου και περιεχομένου 150 ευρώ μηνιαίως, ασφάλιση ιατρού στο ΤΣΑΥ 250 ευρώ, διάφορα μικροέξοδα, καφέδες, κεράσματα επισκεπτών κ.λπ. 100 ευρώ τον μήνα. Να υπολογίσουμε και έναν μισθό επιμελητού Α του ΕΣΥ για τον γιατρό, 1.600 ευρώ; Να πληρώσουμε και τον λογιστή άλλα 200 ευρώ τον μήνα; Όλα αυτά μας κάνουν σύνολο μηνιαίων εξόδων 9.000 ευρώ περίπου. Σύμφωνα με τα στατιστικά μας στοιχεία, μέσος όρος εξετάσεων ανά ασθενή είναι 6 εξετάσεις, δηλαδή για ένα εργαστήριο με 15 ασθενείς την ημέρα, 90 εξετάσεις την ημέρα, επί 25 εργάσιμες ημέρες, 2.250 εξετάσεις μηνιαίως. Εάν διαιρέσετε τα 9.000 ευρώ που είναι τα λειτουργικά έξοδα, με τον αριθμό των μηνιαίων εξετάσεων θα βρείτε ότι το λειτουργικό κόστος ανά εξέταση ανέρχεται στο ποσόν των 4,0 ευρώ περίπου. Σε αυτό, προσθέστε το κόστος του αντιδραστηρίου ή του συνεταιρισμού και αναλογισθείτε το χρυσάφι που πληρώνει το ΙΚΑ και τους άνθρακες που εισπράττουν οι βιοπαθολόγοι. Και εισπράττουν, με βάση το Π.Δ. 157/1991 που αποτελεί τον επίσημο κρατικό τιμοκατάλογο, και όχι την αυθαίρετη χρέωση ενός cartel(!!!) όπως υπονοεί το δημοσίευμά σας.

Η επίθεση του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Βιολόγων κ. Παπαδάκη δηλώνει πλήρη άγνοια των όρων λειτουργίας ενός εργαστηρίου -κάτι που δεν εκπλήσσει, αφού το αντικείμενο βρίσκεται εκτός του επιστημονικού του πεδίου. Άλλωστε, ο πραγματικός λόγος της επίθεσής του βρίσκεται στην προσπάθειά μας να τεθεί τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε 10 μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, όπου τα βιοχημικά εργαστήρια λειτουργούν χωρίς ιατρούς βιοπαθολόγους, αλλά με συναδέλφους του κ. Παπαδάκη και άλλους επιστήμονες χωρίς ιατρικές γνώσεις. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια Υγεία…

Αφήσαμε τελευταία την κατηγορία περί πλαστών εξετάσεων. Δεν αγγίζει τον μέσο βιοπαθολόγο, γι’ αυτό και η απαράδεκτη γενίκευση που εμπεριέχει θα αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο των νομικών ενεργειών που θα ακολουθήσουν.

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Πλάτων Δήμου Λεωνίδας Αναγνώστου

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ

Βασ.Σοφίας 77 – Αθήνα 115 21, Τηλ.: 2107213225- Fax : 210 7246180

Η απάντησή της ΠΕΕΙΒ είναι η παρακάτω, την οποία μπορείτε να βρείτε στο www.tovima.gr

«Το δημοσίευμα μεροληπτεί και απαξιώνει»

Εκ μέρους του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Ειδικευομένων Ιατρών Βιοπαθολόγων, οι κυρίες Χαρ. Κοντού (πρόεδρος) και Αθαν. Καραφέρη (γεν. γραμματέας) γράφουν:
Στις 20 Μαΐου δημοσιεύτηκε επώνυμο ρεπορτάζ στην εφημερίδα σας, σύμφωνα με το οποίο οι ιατροί βιοπαθολόγοι χρεώνουν τις βιοχημικές εξετάσεις που διενεργούν για λογαριασμό του Δημοσίου με… ληστρικές τιμές. Η συντάκτρια ωστόσο του εν λόγω ρεπορτάζ όφειλε να γνωρίζει ότι σι τιμές αυτές έχουν θεσπιστεί με βάση το ΠΔ 157/1991 που αποτελεί τον επίσημο κρατικό τιμοκατάλογο και όχι την αυθαίρετη χρέωση των ιατρών βιοπαθολόγων, όπως υπονοεί το δημοσίευμα της εφημερίδας. Όφειλε επίσης να γνωρίζει ότι επί 18 συνεχή έτη οι τιμές αυτές παραμένουν οι ίδιες! Το Δημόσιο δηλαδή πληρώνει σήμερα ό,τι πλήρωνε και ιο 1991! Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη ότι ιο επάγγελμα του βιοπαθολόγου είναι κλειστό και ασκείται μόνον από ιατρούς. Το επάγγελμα του βιοπαθολόγου είναι ιατρική ειδικότητα, η επίσημη ονομασία της οποίας στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι ιατρική βιοπαθολογία. Ως τέτοια είναι αυτονόητο ότι εξασκείται μόνον από ιατρούς. Γνωρίζετε εσείς άλλη ιατρική ειδικότητα η οποία να εξασκείται από άλλους επιστήμονες μη ιατρούς;
Εκτιμούμε ότι το δημοσίευμα μεροληπτεί υπέρ μιας μερίδας επιστημόνων και δεν παραθέτει τα πραγματικά στοιχεία που Θα βοηθούσαν να καταγραφεί το πρόβλημα, που υφίσταται και που αφορά την απουσία ιατρών βιοπαθολόγων σε
10 μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας. Απαξιώνει την ειδικότητα του ιατρού βιοπαθολόγου και θεωρεί αυθαιρέτως ότι τα έξι χρόνια στην Ιατρική Σχολή συν τα πέντε χρόνια που απαιτούνται για ειδίκευση είναι υποδεέστερα από τα τέσσερα χρόνια σπουδών των επιστημόνων, τους οποίους αναφέρει και τα οποία- και αυτό είναι το σημαντικότερο- ουδεμία σχέση έχουν με την ιατρική επιστήμη. Ολοκληρώνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η απαξίωση της ιατρικής επιστήμης σημαίνει απαξίωση της υγείας και κατά συνέπεια απαξίωση της ίδιας της ζωής.